miercuri, 2 aprilie 2008

Salata cruda

Grupa de preparate
Salata de insotire
Caracterizarea preparatului

Este o salata realizata din legume crude: rosii, castraveti, ceapa, ardei gras asezonate cu sos de otet.Preparatul se serveste ca salata de insotire a diferitelor tipuri de fripturi.
Valoarea nutritiva este conferita de glucidele, vitaminele hidrosolubile si sarurile minerale continute de legumele din componenta salatei.
Calitatile senzoriale ale salatei , respectiv gustul acrut, aspectul si coloritul viu, determina stimularea consumului alimentelor pe care le insoteste, favorizand digestia acestora.
Valoarea energetica este redusa .



Vase, ustensile,utilaje
-Vase de diferite capacitati pentru realizarea operatiilor preliminare a legumelor: necuratate, curatate, deseuri,etc.
- vas pentru omogenizarea salatei,
- blat pentru taiat legume,
- cutit pentru curatat si cutit pentru taiat legume,
- salatiera pentru montarea preparatului,
- spatule,
- servet de bucatarie,
- cantar si pahar gradat pentru dozare si masurare volumetrica,


Verificarea calitatii materiilor prime

Se verifica calitatea materiilor prime utilizate, prin examen senzorial, si se compara cu prevederile normelor in vigoare, specifice fiecarei materii prime.( Se verifica: aspectul, gustul, mirosul, consistenta,etc.)
Dozarea
Se realizeaza conform retetei prin cantarire, respectiv, masurare volumetrica.
Operatii pregatitoare
- Castravetii se spala, se curata de coaja, se taie rondele.
- Rosiile se spala, se indeparteaza pedunculul si partea necomestibila, se taie felii.
- Ardeiul gras se spala, se curata de cotor, seminte si de nervurile interioare, se taie julienne.
- Ceapa se curata, se spala, se taie pestisori sau semi-inele.
- Mararul verde se curata, se spala, se zvanta, se pastreaza pentru decor o parte iar o parte se toaca marunt,
Tehnica prepararii
- legumele prelucrate preliminar se aseaza intr-un vas, se asezoneaza cu sare, ulei, otet, se adauga verdeata fin tocata si se amesteca lejer pana la omogenizare.
- Se portioneaza si se monteaza intr-o salatiera , decorand cat mai estetic salata.
Mod de prezentare si servire
Se prezinta in salatiera, se serveste in stare rece, insotind diferite fripturi.
Indici de calitate
Aspect:- placut, legume proaspete, estetic si uniform taiate, care isi pastreaza forma data la taiere, astfel incat sa se distinga toate ingredientele folosite;
- salata estetic montata si decorata, cu aspect apetisant;
Culoare: specifica legumelor, culori placut armonizate, uniform distribuite in masa produsului, fara culoare de oxidat,
Gust si miros : placut, caracteristic, usor acrut, fara gust si miros strain;
Gramaj: corespunzator portiei, conform retetarului.
Verificarea calitatii
Presupune:
- verificarea gramajului portiei – se realizeaza prin cantarire.
- examen senzorial - se verifica : aspectul, culoare, gustul, mirosul
Dupa verificarea calitatii produsului finit se compara rezultatele obtinute cu indicii de calitate prevazuti.

Niciun comentariu: